zaterdag 12 januari 2013

Sangkhom – Si Chiang Mai (11-01-2013)


Eén van de dingen die in het guesthouse waar we zitten wordt georganiseerd is een boottochtje over de Mekong. Nu is dat op allerlei plaatsen langs de rivier te boeken, maar het is ons al opgevallen dat je in veel gevallen echt een forse prijs betaalt. En het moet wel leuk blijven natuurlijk.
De dame van het guesthouse rekent echter een schappelijke prijs voor een uitje van ongeveer 2 uur, precies lang genoeg voor ons. Gisteravond dus besloten dat we dit gaan doen, en om half 9, na een ontbijt met havermout en yoghurt (!), melden we ons gereed voor vertrek.




De boot is zo'n echte ranke rivierboot, ongeveer 60 cm breed, waardoor we dus achter elkaar moeten zitten. De ranke bouw is ongetwijfeld nodig om tegen de sterke stroom in te kunnen varen. De lage zit, je zit echt vlak boven het water, geeft echt een gevoel van snelheid. Misschien dat het ook wel echt snel gaat, is lastig in te schatten. Ook Huub heeft er direct zin in, al meldt hij bij het instappen wel dat hij het een beetje eng vindt. Wie niet, als je een centimeter opschuift zie je de boot ook die kant op hellen, toch even wennen.

Na 3 kwartier varen leggen we aan om even op het Laotiaanse eiland te kijken. Prachtige baaitjes en rotsen waarop de natuur vrij spel heeft. En zo zijn we ook even in Laos geweest!
We nemen de nodige foto's en dan varen we verder, langs de andere kant van het eiland terug. Er wonen overigens wel mensen op het eiland, die er bananen, papaja's en vast nog veel meer verbouwen.




Volgende stop is de zandbank, waar onze schipper ons afzet, en belooft ons een uurtje later weer op te pikken. Als kind vaarde ik wel eens mee naar 'de plaat' in de Westerschelde, zo ziet het er uit. Zand, zand en zand. Zwemmen doen we maar niet, het loopt erg steil af en er zit behoorlijk veel stroming. En ook zonder zwemmen is de tijd snel voorbij. De Mekong express brengt ons weer naar Sangkhom en we wandelen terug naar het guesthouse.

Oorspronkelijke plan was hier een rustdag te nemen, maar we hebben meer zin in fietsen dan rusten na de boottrip zodat we besluiten een dag op ons schema in te lopen. Omkleden, afrekenen en afscheid nemen van de aardige dame. Rond half 12 draaien we de weg langs de Mekong weer op, later dan normaal maar de etappe is ook korter dan anders. Hopen we...




De eerste 20 kilometer verlopen soepeltjes. Mooie doorkijkjes door bananenbomen op de rivier en aangenaam vlak. Wel forse tegenwind vandaag, die zou eens mogen draaien. Na 20 kilometer draait de weg meer landinwaarts de heuvels in zodat een paar keer geklommen moet worden. Niet schokkend, maar in tegenstelling tot de ene klim die de dame van het guesthouse ons in het vooruitzicht stelde zijn het er toch wel flink wat meer.

We willen pauzeren bij een waterval, maar daar is net een festival aan de gang waarbij het volume van de muziek zodanig is dat je hier eigenlijk oordoppen in moet doen. We geloven het wel, die waterval zal wel droogstaan nu het regenseizoen al zo'n tijd voorbij is. Uiteindelijk pauzeren we in een stoffig wegrestaurantje waar ze fried rice kunnen maken, dat is de laatste dagen het criterium. Die smaakt prima, ook Huub eet zonder mopperen of kunsten zijn bord leeg, zodat we klaar zijn voor de laatste 20 kilometer.
 



Al snel blijkt dat we ons in een ananasgebied bevinden, het ene na het andere kraampje langs de weg ligt vol met ananassen. We stoppen en kopen voor 20 Baht (50 cent) twee ananassen die we met een groot mes laten schoonmaken en in stukken laten hakken. Ongelofelijk lekker!

De weg wordt nu gelukkig weer vlak, en met het naderen van het stadje Si Chiang Mai, ook wat drukker. Niet heel erg, maar we zijn blij dat we na ruim 42 kilometer een hotelletje aan de rivier vinden. Het ziet er een beetje afgetakeld uit, maar het is niet duur en ligt tussen speeltuin en restaurantjes, genoeg redenen om niet verder te zoeken.

Nadat we de ananassen en een halve watermeloen van gisteren hebben opgegeten nemen we een douche en slenteren naar de speeltuin die hier ook weer is uitgerust met wat fitness apparaten. Helemaal in Huub zijn straatje natuurlijk. Totdat een Thaise familie in het klimtoestel aanschuift, dan is het gedaan met de pret, daar kan ie niet met praten en dan speelt hij liever alleen.
 



Tijd voor een restaurant dus. Aan de boulevard zit wel wat en we bestellen alle drie iets anders. Huub asperges met kip en Angelique iets zoet-zuurs. Dat gaat allemaal goed. Mijn gebakken Chinese groenten zijn opeens uitverkocht (dat hoor je in Thailand altijd op het moment dat het andere eten opgediend wordt) en dus brengen ze iets met garnalen en vlees. Dat was niet de bedoeling, maar hoe leg je dat uit? Een hele discussie ontstaat en uiteindelijk hebben ze het begrepen en een halve minuut later staat het goede voor mijn neus. Ongelofelijk.

We leggen Huub in bed en lezen en schrijven een eind aan deze welbestede dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten