zaterdag 19 januari 2013

Ban Kham Phot, rustdag 2 (19-01-2013)


Davids aanbod een tour te maken vandaag in de omgeving slaat niet aan bij ons. We hebben meer zin in wat luieren en zien waar de dag ons brengt. Hij heeft wel een mooie tour in de aanbieding, langs dino sporen en een mooi museum over de tijd van de dinosaurussen, maar het is vandaag niet wat we willen.


Huub en Pumpkin aan het kleuren
Huub vindt het hier ook veel te leuk, die zou niets liever doen dan de hele dag met de hondjes en Pumpkin spelen. Zodra we hier het erf verlaten meldt hij al dat hij terug wil, naar de hondjes.

Of naar de apen, David heeft namelijk ook twee aapjes. Gisteren vroeg hij of Huub ze een banaantje wilde geven, natuurlijk! Nu gaat hij om de haverklap bij de apen kijken, het zijn er alleen van het soort dat de hele dag onder een deken ligt te slapen zodat er niet bijster veel gebeurt overdag.

Na het ontbijt meldt David dat ie naar het stadje 15 kilometer verderop moet om wat dingen te halen en brengen, of we zin hebben mee te rijden en een bezoekje aan de markt te brengen. Ja, dat wel. Een leuk uitje, de markt is er eentje van dertien in een dozijn, maar er worden wel goede ananassen en gebakken aardappelen verkocht. En dus slaan we het een en ander in.

Noi meldt zich telefonisch en is uit de bus gestapt in het stadje, die kan dus mooi mee terug rijden naar de homestay. Heeft in Bangkok allerlei spullen gekocht voor haar net opgestarte winkeltje met verzorgingsproducten. Een branche die in dit deel van Thailand nog niet heel erg ontwikkeld is, met de toenemende welvaart zou het best wel eens aan kunnen slaan.

Bij terugkomst in de homestay maak ik een boeking voor de nachttrein Bangkok - Suratthani. Er was een mooie site waarop je dit kon regelen, maar die is helaas per 14 januari opgedoekt. Balen, wel vind ik een boekingskantoortje waarbij we onze wensen online aan kunnen geven en die de rest regelt. Doen we dat maar, inclusief de boekingskosten. Je moet toch wat.
In eerste instantie 1e klasse geboekt, maar aangezien dat tweepersoons compartimenten zijn een nieuwe boeking gemaakt voor 2e klasse. Gelijk aan onze eerste treinreis van volgende week, gaat vast goed komen.


Ons bungalowtje in Thai House Isan

David haalt voor mij een noedelsoep, voor Angelique en Huub is er kipburger met friet als lunch. Het is vandaag onbewolkt, weinig wind en dus warmt het behoorlijk op. Maar als je in de schaduw luncht voelt het erg aangenaam.

Er arriveren nog een paar Nederlanders, vrienden van David, die in de buurt wonen. Ze komen even eten, biertje drinken en een beetje bijkletsen. De ene blijkt altijd in het Ginneken te hebben gewoon, kijk, daar is weer dat moment van 'een kleine wereld'. Leuk om nog eens in het Nederlands met een Thailandkenner te spreken.

Huub en Pumpkin gaan met Angelique naar het speeltuintje bij de school, ik pak de fiets om wat rond te toeren over de gravelwegen in de omgeving. David zei dat die nergens naar toe lopen, maar ik wil dat wel eens zien. Inderdaad, ze lopen allemaal dood op een afgelegen boerenerf. Maakt niet uit, het is hier heerlijk rustig en ik geniet gewoon van het fietsen door de natuur op het Thaise platteland.




Bij terugkomst staat de rest net op het punt een ijsje te gaan halen. Goed plan, kan nog net voor het volgende klusje, het schoonmaken van de kettingen en deze opnieuw smeren. Er komt de laatste dagen wat gepiep uit de aandrijving, dat zal nu wel opgelost zijn. Terwijl ik hier mee bezig ben verft Noi, de schoonheids- en verzorgingsspecialiste van het dorp, Angeliques haar. Ik zeg: hadden we veel eerder moeten doen, zo'n rustdag!

David vertrekt met zijn vrienden naar een restaurant met karaoke faciliteiten, het is mannenavond en ik mag mee als ik wil. Hmmm, geloof dat ik toch meer zin heb me door Noi een Thaise maaltijd te laten voorzetten op het terras hier. Noi heeft heerlijk Thais gekookt, Bangkok style, dus niet te spicy en licht gezoet. Met een mandje plakrijst erbij is het heerlijk. Je pakt een klont plakrijst uit de mand, tussen je handpalmen maak je er een rolletje van en dat doop je in de saus. Echt lekker! En voedzaam.


Huub is gek op plakrijst!

Wel een heel werk, de bereiding van de plakrijst. Ongeveer 2 uur stomen en dan nog 20 minuten nagaren, omroeren en tenslotte uitstorten op een bamboe plateau. Nog een keer goed kneden en dan in van die bamboe mandjes storten. Of zoiets. Overigens komt alle rijst die men eet uit eigen rijstschuur, een klein gezinnetje heeft al snel 1000kg per jaar nodig.

Zodra het eten op is wordt het avondritueel opgestart. Douchen, Huub op zijn slaapmatje en wij op de veranda lezen en bloggen. Morgen weer echt fietsen, Mukdahan here we come!

1 opmerking:

  1. Wat heerlijk voor Huub, speelkameraatje en een hoop beesten om mee te knuffelen, ik denk dat jullie de rustdag vaker moeten nemen, kijk hoeveel plezier jullie er van hebben en het is welverdiend.

    BeantwoordenVerwijderen