donderdag 10 januari 2013

Chiang Khan - Pak Chom (09-01-2013)


Ontbijten gaat bij hetzelfde tentje, tegenover het hotel, net als gisteren. Alleen vandaag nog een paar toasten meer, er gaat weer gefietst worden en een goede basis is dan nooit weg. De spullen weer aan de fietsen en rond 9u nemen we afscheid van het prettige Chiang Khan. We springen op de fietsen en zetten koers naar het oosten, de Mekong volgend.


Vissers aan de slag in de bocht in de Mekong

Al na 5 kilometer dient de eerste attractie zich aan: de Kaeng Khut Khu. Deze beroemde bocht in de Mekong wordt door veel Thai bezocht en heeft, behalve wat zandbankjes en kleine stroomversnellingen wat ons betreft niet veel te bieden. Er is wel een strandje waar we met Huub een half uurtje doorbrengen, dat is natuurlijk altijd leuk. En verder heel veel toeristische uitspanningen en restaurantjes op het strand.

De weg gaat verder als tweebaansweg en lijkt niet veel uitdaging te bieden, beetje saai en leeg. Wel vlak. Gelukkig wordt het al snel smaller en verdwijnt de streep in het midden. Ook de uitzichten op de rivier worden beter en beter. Nu, in de droge periode is de Mekong op deze plek een versnipperde rivier. Veel scheepvaart is er niet, paar vissersbootjes maar voor grotere boten is de rivier eigenlijk te moeilijk. Een paar ervaren kapiteins schijnen er nog met een cruise schip over te kunnen, maar die gaan slechts 1x per week.




Onze lunchplek vandaag is een heel leuke; in het dorpje Ban Hat Bia vinden we een restaurantje waar de vrouw des huizes een zeer simpele, maar erg lekkere fried rice maakt. Een enorm bord voor 30 Baht (75 cent)! Als toetje krijgen we een zak van die grote bruine bonen met heerlijk zoet vruchtvlees. De naam ben ik even kwijt, je krijgt er verschrikkelijk vieze handen van en zitten vol met draden. Wie het weet mag het zeggen.




We slingeren de laatste 10km langs de rivier tot we in Pak Chom zijn, waar we eigenlijk willen overnachten. Vlak voor het dorp staat echter een reclamebord voor een resort 8 kilometer voorbij het dorp, dit komt ons qua verdeling erg goed uit, scheelt morgen weer een aantal kilometers en nu hebben we tijd genoeg. Na ruim 50km draaien we het terrein van het resort op en worden vriendelijk onthaald door de Canadese eigenaar.

Even opfrissen en dan nog een klein wandelingetje naar de rivier, of in ieder geval een afsplitsing daarvan. Huub begint op het strandje direct met het bouwen van een kasteel, maar krijgt al snel de kikkervisjes in het oog en begint die te vangen. Voorzichtig in z'n emmertje en later met z'n tienen er weer uit, dat is goed voor het karma!




We hebben weer eens een heerlijk plekje gevonden! De Thaise vrouw van de Canadees tovert een geweldige Thaise curry op tafel, volgens eigen zeggen 'not spicy', een specialiteit van de Isaanse keuken. Angelique vindt 'm net kunnen, Huub vindt het prikken. Toch eet ie er gelukkig wel van, zal wel komen door de aardappel die er in zit.

We kletsen nog wat over Thailand met het echtpaar, ik neem nog een verse koffie en we spelen met Huub nog het beloofde potje kaart. Daarna valt ie gelukkig als een blok in slaap, net als wij straks denk ik, als we uitgeschreven, uitgelezen en klaar zijn voor vandaag.

Oh ja, vandaag zijn we precies op de helft van onze reis. Niet dat we al gaan aftellen, gewoon een 'moment in time'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten