zondag 13 januari 2013

Nong Khai, rustdag 1 (13-01-2013)


Om 10 over 7, Huub heeft ons dan al op overtuigende wijze gewekt, besluit ik dat ik wel weer eens kan gaan hardlopen. Gewoon langs de boulevard, geen versnellingen, fartlek of tempo's. Nee, gewoon een half uurtje lopen in duurlooptempo. Veel zoden zet het niet aan de dijk, maar het is een van de mooiste momenten van de dag; redelijk koel nog en rustig langs de rivier. Bevalt goed en ik voel dat ik het lopen niet verleerd ben maar ook dat er werk aan de winkel is straks, op weg naar de marathon Zeeuws Vlaanderen.




Even douchen en dan ontbijten in de tuin van het guesthouse. Dit is zo'n echte backpackers tent met allerlei Europees voer op het menu tegen prijzen die duidelijk boven het Aziatische niveau liggen. Maar ook ver onder hetgeen we in Nederland gewend zijn. Huub neemt een groot broodje kaas (de eerste keer kaas in 6 weken), ik neem een bak havermout en Angelique yoghurt met muesli. Niks mis mee.

We brengen nog een wasje weg, bellen naar spoorwegen (i.v.m. fietsen op de trein) en guesthouse (voor over een paar dagen) en stellen het programma van de dag vast. In goed overleg uiteraard, maar Huub wil perse naar het aquarium.

Daar beginnen we dus mee; op de GPS zie ik een route langs kleine weggetjes in zuidelijke richting waar het aquarium is. Blijkt een kilometer of 12 fietsen te zijn over rustige weggetjes. We stoppen nog even bij een tempel waar een ceremonie aan de gang is om monniken in te wijden. De begeleidingsband neemt het er flink van en laat de fles met zelfgestookte drank lekker rondgaan. Ondertussen wordt er flink gedanst, we worden uitgenodigd mee te doen en ik krijg ook een glaasje drank voorgehouden. Nou probeer ik graag dingen, maar dit ruikt zo sterk dat ik niet weet hoe het afloopt. Beter maar niet...




Paar kilometer verder arriveren we in een dorpje wat vol zit met studenten en studenten accommodatie. We hadden al gehoord dat het aquarium naast de universiteit zit, het is nu wel duidelijk dat we op de goede weg zijn. Heel veel restaurantjes en campus-achtige laagbouw om de studenten te huisvesten. Ook al is het zondag, er worden vandaag toch enkele lessen gegeven.
We vervolgen onze weg en komen langs een kleine werkplaats waar een paar mensen bezig zijn met snijwerk in zacht hout van een onbekende boom. Dit gebruiken ze om verfraaiingen voor tempels te maken. Nog nooit gezien, heel mooi. Huub vindt het ook erg interessant en wil graag een stukje meenemen. Wat we er mee moeten, geen idee, maar de mannen vinden het prima en Huub is er blij mee. Goed zo!




Het aquarium is niet al te groot maar toont wel een grote verzameling zoetwatervissen. Nou zou ik hier in m'n eentje niet snel naar toe gaan, maar met een kind er bij is het wel leuk. Zeker als je weet dat er ook veel Mekong vissen getoond worden, met als bekendste de grote catfish. Oftewel snorvissen, zoals Huub ze noemt. Ik heb mooiere aquaria gezien, maar het kan er mee door.
Hier en daar zitten ook nogal wat lege ramen of bakken, het zou me niet verbazen als de inhoud daarvan opgehaald is door de kok van het restaurant, ze lusten hier alles.

Aan het eind van het aquarium het toppunt van treurigheid: er staan 3 bakken waarin een grote schildpad zit. Op het schild van deze dieren worden muntjes gegooid, wat waarschijnlijk geluk, voorspoed, vruchtbaarheid of weet ik wat, brengt. Ik zou zeggen "wat je ook nodig hebt, zoek het even zelf en laat die arme schildpadden met rust".

We keren terug naar het dorpje met al de studenten en nemen een fried rice in een van de restaurantjes. Ik zie op de GPS dat we een andere weg terug kunnen nemen als we gekomen zijn, mooi. Heel mooi weggetje, met een heel stuk gravelweg langs een meertje.




Al snel naderen we Nong Khai weer; we zoeken nog even naar een pottenbakkerij maar die staat of niet goed op de kaart of is ter plekke in de grond gezakt. We hebben in ieder geval niks gevonden.
Naar de boulevard dan maar om naar een tempel in de Mekong te kijken. Deze stond vroeger naast de rivier, maar de rivier is nogal gegroeid de laatste 1000 jaar en nu zie je alleen de bovenkant van de tempel nog. Versierd met vlaggen en wimpels en je kunt er een boottochtje omheen maken.

Inmiddels vinden we dat we voor een rustdag wel genoeg gedaan hebben (ook nog 31 kilometer gefietst) en gaan terug naar het guesthouse. De laatste kilometers koppelen we Huub af en fietst hij zelf. Gaat goed, vooral als we een wedstrijdje gaan doen vliegen we over de boulevard. Er rijdt een oude fiets tuk-tuk met een paar kinderen en die zien 'm komen en dagen 'm uit. Ik spoor 'm aan, "kom op Huub, die rare fiets pakken we", en hij trapt de longen uit z'n lijf. Het lukt, onder luid gejoel passeren we de tuk-tuk, Huub raakt er niet over uitgepraat.




De overwinning wordt gevierd met een ijsje, waarna we in het guesthouse nog wat verder relaxen. Rond half 6 op weg naar een Vietnamees restaurantje, maar die blijken niet aan vegetarisch te doen. Dan iets anders gezocht, en gevonden, is hier niet zo moeilijk.

Huub in bed gelegd, treinreis per nachttrein gereserveerd van Ubon Ratchathani naar Bangkokop 26 januari. Nog een paar uurtjes lezen/bloggen/schrijven/thee drinken en we kunnen weer een dag afstrepen.

Het bevalt ons hier zo goed dat we besloten hebben een dagje langer in Nong Khai te blijven. De dag die we eerder deze week hebben ingelopen op het schema nemen we dus nu op. Terugkijkend op de laatste dagen hebben we erg veel fietsdagen gehad en niet zoveel rustdagen, we trekken de verhouding nu weer een beetje recht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten