donderdag 17 januari 2013

Ban Lad Kachoe - Ban Na Khu (16-01-2013)


We vertrekken rond 8u15 vanochtend, na ontbeten te hebben met een watermeloen en een pakje koekjes. Het is nog een beetje bewolkt en frisjes, maar al snel dienen de eerste zonnestralen zich aan. Als het goed is komen we over 10 kilometer langs een dorpje en de planning is daar iets van rijst te nemen of op de markt te kijken wat er voorhanden is. Het wordt kau pad, oftewel fried rice. Voor de zoveelste keer; niet dat ie m'n neus uitkomt, maar iets anders zou ook wel eens leuk zijn.

De eerste 10 kilometer verlopen vrij vlak met af en toe een goedlopend heuveltje. Geen probleem uiteraard. Om de doorgaande weg (de 213) die we steeds volgen eens te verlaten nemen we een klein achteraf weggetje waarmee we ook nog iets af denken te snijden. Het eerste deel loopt heel mooi om een groot kunstmatig meer heen, we vermoeden dat het iets met opwekken van energie te maken heeft. We passeren een creatief tempeltje waarvan niet duidelijk is waarom het er staat, lijkt een soort bescherming voor het meer, of is het voor het nabijgelegen dorp?




Er valt zoals iedere dag weer heel veel te zien, neem dat tempeltje of het grote meer, maar vrijwel alles staat alleen aangeduid in Thais schrift. En zie daar maar eens iets van te maken. Ook de kennis van de Engelse taal valt flink tegen, het is iedere keer weer handen en voeten om iets te vragen. We hadden vooraf verwacht meer mensen, vooral onder de jongeren, te ontmoeten die de Engelse taal machtig zijn. Inmiddels is ons al uitgelegd dat de kwaliteit van het onderwijs buiten de grote steden, erg slecht is. Veel mensen proberen hun kinderen dan ook naar een school in een stad te sturen, maar natuurlijk heeft lang niet iedereen daar geld voor. Ook hierdoor blijft het niveau van het onderwijs natuurlijk laag.

De asfaltweg verandert in rood gravel en het wordt wat meer geaccidenteerd. Het gravel rijdt best goed, maar het stof (vooral als er een incidentele auto passeert) is best vervelend. Maar niet zeuren, we wilden rust en mooie weggetjes, die hebben we nu. In een verlaten marktplaatsje in een verrassend actief dorpje hier in het niemandsland eten we wat fruit en gebakken banaan. Uiteraard onder het toeziend oog van de gemeenschap.


Dirt roads

Uiteindelijk komen we op een kruising die niet echt nauwkeurig op de kaart staat, maar alles wijst er op dat we hier rechtdoor moeten. We dalen door het stof richting de asfaltweg die we hopen te kruisen. Helaas draait de weg naar links en eindigen we op een akker waar men, zoals overal in deze streek, druk bezig is met het oogsten van de cassave. Overal zie je hier cassave planten staan, die worden uitgetrokken als het blad gevallen is en met een mes hakt men de wortel er af. Een mannetje tekent in het stof een kaartje hoe we wel hadden moeten rijden. Duidelijk, maar die stoffige afdaling mag dus helaas opnieuw, dit keer als stoffige klim.

Gelukkig is dit de enige fout vandaag, en al vrij snel zitten we terug op de 213. Ondertussen is het lunchtijd dus nemen we een fried rice (wat anders...) bij een tentje langs de weg. Punt is dat ze waarschijnlijk ook wel groenten kunnen roerbakken alleen slagen we er niet in dit duidelijk te maken. We vallen daarom vaak terug op het zekerheidje 'fried rice'.


Cassave oogst

Na de lunch verlaten we al snel de 213 en komen we op een kleiner weggetje te rijden met weinig verkeer. Het golft wat op en neer, maar we blijven zo rond de 320m hoogte hangen. Tot we opeens een forse afdaling krijgen, voor we het weten zijn we de bergen uit en strekt het dal met de rijstakkertjes zich voor ons uit. Tempo wordt opgeschroefd en al snel komt Ban Na Khu in zicht. Mag ook wel na ruim 60km.

Het resort wat we voor ogen hebben ziet er afschuwelijk uit, dus we kijken iets verder. We zien iets wat er aardig uit ziet maar dat zit helaas vol. Voor andere opties moeten we terug naar de andere kant van het dorp en inderdaad vinden we hier iets bij een aardige dame. 300 Baht voor een bungalowtje is niet te veel.

De dame neemt ons mee naar de achterkant van de bungalow en wijst op het aangrenzende gemeentezwembad. Kijk, daar hebben we zin in en zijn we ook aan toe. Snel de zwembroeken aan, handdoeken gepakt en het water in. Heerlijk, al begint de zon net achter de bomen te zakken en wordt het dus iets koeler. Ik ben de eerst die het koud krijgt en ga lekker op de kant zitten kijken naar die andere twee, waarvan Huub het langste meegaat.




Uitgezwommen nemen we een douche in de bungalow en fietsen naar het dorpje om wat te gaan eten. Na wat zoekwerk komen we wederom uit op een fried rice, ook dit keer weer net iets anders...
Moe maar voldaan keren we terug naar de bungalow, stoppen Huub in bed en maken ons op voor de koffie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten