donderdag 10 januari 2013

Pak Chom - Sangkhom (10-01-2013)


Iets na de afgesproken 8 uur melden we ons op de veranda van het woonhuis van het Canadees - Thaise echtpaar. De Thaise vrouw des huizes maakt een roerei met lekker gekruide, gekookte aardappelen, een kleine salade en toast met jam. Verse papaja toe. We zijn de dag wel eens slechter begonnen.


Kilometerpaatjes langs de 211

Nog wat laatste dingen inpakken en rond half 10 rijden we de weg met nummer 211 weer op die steeds de Mekong stroomafwaarts volgt naar het oosten. Soms rijden we heel dicht bij de rivier, soms is ie wat verder weg en ligt er een dorpje of een bananenplantage tussen. We blijven deze weg ook de komende dagen volgen, tot we aanstaande zaterdag in Nong Khai arriveren. Met aan de ene kant de rivier en aan de andere kant de heuvels zijn er nauwelijks zijwegen, we hebben dan ook al een paar keer gehoord "we zagen jullie gisteren rijden bij ..."; kleine wereld!

Vandaag zit er wat meer wind dan de laatste dagen, meestal een beetje schuin tegen. Niet heel erg, hij brengt ook lekker verkoeling en zorgt ervoor dat de temperatuur vandaag maar zelden boven de 25 graden uitkomt.




Na ongeveer 25 kilometer komen we langs een indrukwekkende rotspartij in de Mekong. Uiteraard stoppen we even om over de rotsen te klimmen en te springen. De rotsen steken hier heel mooi af tegen de groene heuvels van Laos en de blauwe lucht.

In tegenstelling tot het gebied ten westen van Chiang Khan ziet het er hier allemaal heel verzorgd en kleurrijk uit. Veel vlaggen overal op de toeristische trekpleisters. Alhoewel, trekpleisters is misschien een te groot woord voor de restaurantjes en winkeltjes. Hoe het ook zij, er is hier duidelijk meer toeristisch verkeer dan 100 kilometer naar het westen.

Crematorium

We lunchen op dezelfde wijze als gister. Klein restaurantje, in een oude wok wordt een heel simpele fried rice gebakken, maar in al z'n eenvoud smaakt het super. Ook hier geldt weer 'less is more'! Ongetwijfeld zit een groot deel van het geheim in de toegevoegde kruiden.

Op de kaart staan nagenoeg geen dorpjes langs de weg vandaag, in werkelijkheid zijn er heel wat. En overal worden we toe- en nageroepen. Heel de dag horen we 'Hello', 'Hello, baby', 'Where are you from' of de bekende Thaise groeten. In veel dorpjes hangen of liggen producten te drogen. Thee, tabak, maïs, pepers; alles ligt uitgestald of hangt te drogen. Ook heeft ieder dorpje hier zijn eigen crematorium.


Drogen van tabaksbladeren

Op wat kleine rollende heuveltjes na is de route van vandaag grotendeels vlak. Hierdoor schieten we lekker op en arriveren voor half 3 al in Sangkhom waar wel al snel een geschikt guesthouse vinden. Voor 300 Baht krijgen we een schilderachtig geplaatst rieten bungalowtje met uitzicht op de Mekong. Hangmat op de veranda met een luie stoel er naast, ziet er exotisch uit.




 De rest van de dag relaxen we hier. Kaarten, het verslag van de dag, memorie spelen en kleuren zorgen er voor dat het al snel tijd is om te gaan eten. Er staan hier allerlei aansprekende Thaise gerechten op de kaart; nou is dat eigenlijk altijd zo, maar nu staat het in het Engels in plaats van alleen in het Thais waardoor we het echt kunnen lezen en een bewuste keuze kunnen maken.

Rest van de dag zal wel verdeeld worden tussen hangmat en luie stoel. De wind is inmiddels wat gaan liggen, omdat we zo onbeschut staan voelde het een klein beetje frisjes op onze veranda, maar dat gaat straks helemaal goed komen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten