zaterdag 5 januari 2013

Chun - Phayao (02-01-2013)


Rond 5 uur word ik me bewust van de televisie van de buren die te hard aanstaat, vanaf dat moment is continue slapen onmogelijk. Beetje liggen dutten en draaien tot we om een uur of half 8 alle drie toe zijn aan opstaan. Ontbijt is er niet, inpakken en wegwezen dan maar. In het stadje ontbijten we bij de mensen die ons gisteren erg vriendelijk de weg wezen door met de scooter voor te rijden naar de markt. We krijgen fried rice en kippensoep. Gelukkig allebei in een apart bakje...

Op de kaart hebben we gezien dat er maar één weg is richting Phayao, de doorgaande weg. Die is naar onze maatstaven vrij druk, maar er is geen keuze. De weg loopt met een grote boog om een natuurpark heen en loopt een paar kilometer vals plat omhoog. Niet dramatisch, maar we fietsen al een paar dagen over vlakke wegen en we moeten er wel even aan wennen. Na ruim 20km langs de drukke saaie weg is er gelukkig een alternatief, we slaan af naar het oosten en zoeken de rivier op waar een rustig weggetje verder naar het zuiden voert.


Aangeplante rijst
 
Ook hier is het weer overwegend rijst wat de klok slaat. Het aardige is dat we nu al rijst in alle stadia hebben gezien, op de oogst na dan. Hier staat hij alweer frisgroen op de kleine akkertjes, meer naar het noorden was ie overal al geoogst en waren de akkers hier en daar al kaal gebrand.
Op veel plaatsen langs de rivier horen en zien we pompjes, aangedreven door tractortjes, water het land oppompen. Met een balk achter een tractortje wordt tegelijkertijd het land vlak gemaakt zodat het water min of meer egaal wordt verdeeld. Omdat het allemaal van die kleine perceeltjes zijn ziet het er schilderachtig uit, overal zie je mannen met grote hoeden achter de tractortjes over het land lopen.




We besluiten een lunch in Phayao te nemen; de laatste 7km gaan weer over een drukkere weg en we hebben geen zin hier langs te stoppen. Phayao blijkt een leuk stadje gelegen aan Kwan Phayao, het op twee na grootste meer van Thailand. Uiteraard is er een boulevard om langs het meer te slenteren, met daaraan een sliert van restaurantjes en een paar guesthouses. Rond 1 uur arriveren we op de boulevard, vinden een geschikt guesthouse met daarnaast een restaurantje waar we een lunch met rijst en gebakken groente scoren.




Na een douche in het guesthouse doe ik wat navraag waar ik een nieuwe oplader voor de netbook zou kunnen kopen en loop de stad in om de tips na te trekken. Angelique en Huub gaan naar een mooie speeltuin die Huub gespot had toen we de boulevard op fietsten. Een nieuwe oplader vind ik niet, wel krijg ik een telefoonnummer van het Asus servicepoint in Thailand. Ik geef het serienummer van de computer door en ze gaan het uitzoeken.

Bij de speeltuin is een veldje waar voetvolleybal wordt gespeeld. De Thai die hier bezig zijn hebben dit duidelijk vaker gedaan, ze maken spectaculaire omhalen waarbij ze met de voeten ver boven het net uitkomen. Techniek, timing en souplesse van een heel hoog niveau, prachtig om te zien. Ik heb ook nog een paar potjes meegedaan, maar daar zijn helaas geen foto's van:)




Natuurlijk vind je in een stad als deze ook restaurantjes met westers eten op de kaart, laat Huub nu net zin hebben in friet. We zoeken zo'n veel te dure tent op en kunnen inderdaad friet en een soort van lekkerbekjes bestellen. Ik houd het maar bij Thais eten.

Langs de donkere boulevard wandelen we terug naar het guesthouse. Temperatuur is heerlijk nu, ik schat zo'n 23 graden zodat je nog heerlijk in hemdje en korte broek buiten kunt zitten. Dat is ook wat we doen zodra we Huub slaapt, een kopje koffie op het balkon met een boekje erbij. Uitzicht op het donkere meer en allerlei geluiden van de boulevard op de achtergrond.


Sunset over Kwan Phayao

We zitten hier goed!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten