zondag 23 december 2012

Sop Kham - Chiang Khong (23-12-2012)


De nacht op het tempelcomplex verliep beter dan verwacht. De matras van de twijfelaar voelde in eerste instantie aan alsof hij uit het betere eikenhout was gemaakt, met een lakentje er overheen. Denk dat we te moe waren om hier wakker van te liggen.

Na het opstaan bepakken we de fietsen en begeven ons in de richting van de tempel waar onze vriend de monnik ons opwacht met een ontbijtje van een hardgekookt ei, thee, koffie en rijstsoep. Helaas was de kok in alle drukte vergeten vlees en vis eruit te laten, waardoor ik er niet veel van neem. De koffie daarentegen smaakt voortreffelijk.




Omdat de monniken geen geld aannemen voor de overnachting of het eten doen we een donatie voor de tempel. Daarbij ontvangen we nog een zegen van een van de belangrijkste monniken van deze tempel, hij bidt voor onze voorspoed en een veilige reis. We nemen afscheid van de monnik en gaan nog even in de enorme keuken de kok bedanken voor de goede zorgen. Er worden ons nog 3 zakjes kleefrijst en een zak gebraden kippenpoten toegestopt.

De etappe van vandaag verloopt helemaal langs de Mekong, soms zijn we er dichtbij, op andere momenten is ie echt uit beeld, maar ver weg is hij nooit. De eerste 35km verlopen hoofdzakelijk door agrarisch gebied, met veel maïs, papaja en rijst. Af en toe een dorpje waarin de bewoners ons vrolijk toezwaaien. Veel Thais spreken we nog niet, maar met de nationale groet, vrouwen zegge sawasdee-ka terwijl de mannen sawasdee-khap horen te zeggen, kom je een heel eind.

Na 35 km doemen de eerste heuvels op, van het type 'rolling hills', dus niet te steil omhoog en op dezelfde manier omlaag. Snel gevolgd door een volgende. Gaat prima zo, we hadden het veel zwaarder verwacht, wellicht zit het venijn in de staart van 13km tot Chiang Khong.


Mooi doorkijkje op de Mekong

Op een gegeven moment ontwaren we 2 fietsers langs de kant van de weg die wat aan hun fiets aan het prutsen zijn. Blijken Nederlanders te zijn, en na de uitspraak van de vrouw 'wat pittig dat jullie zoontje meegaat' weet ik ook direct uit welke hoek van Nederland ze komen. Om precies te zijn blijkt het uit Heiloo te zijn, wat Angelique niet onbekend voorkomt.
Ook zij gaan naar Chiang Kong en vandaar Laos in, we verwachten ze later op de dag nog wel te zien en nemen afscheid.Als we een uurtje later zitten te lunchen bij een stalletje fietsen ze ons voorbij.

Inderdaad zit er enig venijn in de staart, er moet nog een paar keer stevig geklommen worden. Amai! Maar de uitzichten op de rivier zijn echt geweldig, vanaf boven is goed te zien hoe sterk de stroming is. De boten die tegen de stroom in varen hebben er een hele kluif aan.


Een pittig hellinkje


Na 67km veilig Chiang Kong waar we een reservering gemaakt hebben in het PP Home guesthouse. Dit vinden was nog een hele toer, er stonden zoveel namen op de gevel dat 'PP Home' een beetje wegviel.

Eerst maar eens een koel drankje op ons balkon met uitzicht op de Mekong en Laos, daarna ontdekt Huub een strandje aan de rivier en heeft zijn emmertje, schepje en strandbal al gereed. Al snel is duidelijk dat je ook aan de Mekong kastelen en kuilen kunt maken.
Op het stukje strand heeft een slimme Thai een taugé kwekerijtje opgezet. Groeit op zand en met water uit de Mekong, binnen 5 dagen vliegen de scheuten uit de emmers.


Taugé kwekerij


Al snel begint het te schemeren, we zoeken een restaurantje op voor een Thaise maaltijd die iets te pittig is om gemakkelijk te kunnen eten. Omdat we een zware dag hadden nemen Angelique en ik er een Thais biertje bij en als extra bijgerecht een papaja salade met noten. Blijken ze die overgoten te hebben met de nationale drank, vissaus. Jammer...

Na nog een ijsje, spelletje kaart en kwartet gaat de jongste slapen en blijven wij over op het ruime balkon. We blijven hier 2 nachten, maar helaas moeten we morgen een paar kamers opschuiven, er is een foutje gemaakt. Luxe probleem!

1 opmerking:

  1. Het is ongelooflijk wat jullie allemaal meemaken daar. Dat verhaal met die monnikken, schitterend! Moet voor Huub gigantisch zijn wat ie daar allemaal van opsteekt. Ook erg knap trouwens van Angelique om al die hm's te overwinnen, de foto's liegen niet over de stijgingspercentages. Dat geklooi met die band is minder grappig. Je theorie erover lijkt me vanaf hier erg aannemelijk. Een flinke dikke binnenband levert wsl meer grip op tegen de buitenband en dus ook op de overgang naar de velg. En zeker op 't gemak naar beneden om de temperatuur vd velg binnen de perken te houden, maar jou kennende van de ritjes in o.a. de Vogezen en de Mont Ventoux, zit dat wel snor.
    Enfin, amuseer jullie nog en blijf ons vooral op de hoogte houden over van alles en nog wat. Oh ja, alvast hele prettige feestdagen toegewenst!
    Groeten, P,A,N,T&M

    BeantwoordenVerwijderen