zaterdag 8 december 2012

De heenreis (07-12-2012)


Wegens de verwachte barre weersomstandigheden hadden we donderdag al een aantal noodscenario´s doorgenomen hoe we het beste naar Schiphol moeten reizen. Toch met de auto, gaan overnachten in de buurt van de luchthaven of extra vroeg vertrekken

Het is de laatste optie geworden, een slecht weer marge ingebouwd van anderhalf uur en vrijdagochtend om 7 uur opgestaan en de situatie eens bekeken. Treinen rijden volgens aangepaste dienstregeling maar veel grote vertragingen zijn er niet. Later zal blijken dat de praktijk er iets anders uitziet...


Arctische omstandigheden voor station Breda

Om kwart voor 9 op weg naar het station, op weg naar de Fyra van 9u25 die ons op 50 minuten naar Schiphol kan brengen. In de ideale situatie.


Na een kwartier wachten op het perron heeft deze Fyra opeens een vertraging van 30 minuten. Nou ja, dat valt nog ruim binnen de marge. Bovendien hebben Huub en ik op deze manier nog een sneeuwman op spoor 7 kunnen zetten. Althans, op het perron, we willen de Fyra niets in de weg leggen natuurlijk.

Een paar minuten over 10 rijden we in een andere (of dezelfde?) Fyra Breda uit, dat voelt goed. De beloofde koffiepauze op Schiphol met onze fans komt nu rap dichterbij.

Maar helaas, na 5 minuten remt de trein heftig. Als de remlucht is opgetrokken volgt een melding over wisselstorig. Hmmm... Blijkt een hardnekkige want het duurt bijna een half uur voor er weer iets gebeurt. Niet dat dat veel is, met een kruissnelheid van 20 km/u 'suizen' we naar Rotterdam. We worden voorbijgereden door intercities, stoptreinen, goederentreinen en als de situatie het toe zou laten, fietsende schoolkinderen. Onze marge wordt snel minder, de stress begint wat toe te nemen.

Na een paar discussies met de vriendelijke conducteur is de oorzaak van de vertraging wel boven, maar actueel nieuws over de voortgang is niet te krijgen. We hadden wegens beveiligingsproblemen over traditioneel spoor i.p.v. over HSL spoor moeten rijden maar de verkeersleiding maakte een foutje, waardoor deze trein met een machinist zonder HSL bevoegdheid geparkeerd werd op het verkeerde spoor.
Mooi werk van HiSPeed!


Na Rotterdam staan gelukkig alle seinen op veilig en de gashandels op volle kracht vooruit.
Gelukkig troffen we de ouders van Angelique, met onze fietsen, op Schiphol aan. In tegenstelling tot de reis verliep het inchecken en het langverwachte koffie drinken erg vlot. Nog even uitleggen waarom we niet  hoeven te betalen voor het overgewicht (telefonische deal...), dat scheelt weer 480 euro. De start zal nog wel iets vertraagd zijn waardoor we wat extra tijd hebben aan de gate, zal wel door de weersomstandigheden komen. Nog maar wat wachten dan maar....


Tot februari!


2 opmerkingen:

  1. Hopelijk ginderachter iets beter weer!
    Veel plezier! gr B-NL

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lieve Liek, Marc en Huub,
    Had jullie heel graag even uitgezwaaid op Schiphol, maar het was echt een gekkenhuis vrijdag met de sneeuw toestanden, ik had niet eens de gelegenheid om even een sms-je te sturen. Jammer!!
    Leuk om de eerste verhalen te horen en ik begrijp dat jullie in een compleet andere wereld terecht gekomen zijn daar. Ik ga jullie heel graag volgen de komende weken. Ook van Joep en de kids heel veel plezier met jullie Thaitijd, geniet ervan!
    Liefs Helga

    BeantwoordenVerwijderen