woensdag 12 december 2012

Olifanten (12-12-2012)


Huub had een onrustige nacht, maar stond om half 8 met de deurklink in zijn hand om op zoek te gaan naar het meisje om te spelen. We wisten hem nog 5 minuten binnen te houden, maar daar is het bij gebleven. Binnen een minuut nadat hij buiten was gestapt hoorden we dat de oorlog was hervat.

Na het ontbijt afgereisd naar het Baan Chang Elephant Park. In dit park worden olifanten opgevangen die weggekocht konden worden vanuit allerlei olifantonvriendelijke omstandigheden. Bekende voorbeelden zijn het overbelasten (misbruiken) van olifanten in de bosbouw, waar de olifanten inspanningen moeten leveren die hun vermogens ver te boven gaan. Of de malafide circussen, waar olifanten getraind worden tot het uithalen van allerlei kunstjes en truukjes. De mahuts (olifantenverzorgers) schuwen er hier niet voor de olifanten te drillen op zeer dieronvriendelijke wijze. Kortom, ondanks het feit dat de olifant de nationale trots zijn van het land is er toch nog het nodige mis het het welzijn van het dier.

Het Baan Chang park biedt nu 22 olifanten onderdak in hun -ruime- park en om dit te bekostigen organiseren ze zogenaamde verzorgingscursussen voor bezoekers (toeristen).


Huub voert suikerriet


Niet te veel bij voorstellen bij zo'n cursus, maar het is wel een leuke kennismaking met de olifant. De dag begint met het uitdelen van een blauw pakje. Mij deed het direct denken aan 'Levenslang in Thailand' van Pedro Ruijzing over het leven in een Thaise gevangenis. Die kreeg ook zo'n pakje! Gelukkig springen er geen agenten vanachter bomen en gaat het cursusprogramma gewoon verder.

Na een introductie over de eetgewoonten van de olifant beginnen we met een 'kennismaking' met de dieren; er worden een aantal manden neergezet met trossen bananen (uiteraard verbouwd op de bananenplantage van het park) en stukken suikerriet die we uit mogen delen. Ophouden, de slurf gaat eromheen en hopla, binnen. Houdt gerust je camera op een afstandje want de olifant die niet al te best kan zien schuift 'm anders vlotjes naar binnen. De ene olifant is wat makker dan de ander en kun je gewoon in z'n bek voeren. Wel staan de olifanten nog steeds vast, het kan dus niet uit de hand lopen.




Deel 2 is het oefenen met het zitten en rijden op een olifant. Vooraf had ik me heilig voorgenomen "ik ga geen rondjes op een olifant maken", maar het gaat er zo ontspannen aan toe dat ik toch wel nieuwsgierig wordt. En op een olifant terecht komt. Het zit niet heel comfortabel, maar een paar minuten is het wel vol te houden. Je zult er mij echter niet de Pyreneeën mee over zien trekken.

Nadat de Thaise commando's voor 'vooruit', 'afslaan', 'stoppen' en 'zakken voor afstappen' zijn geoefend is het tijd voor de lunch. Zoals gebruikelijk in Thailand met rijst, groenten en fijn gekruid. En olifantenporties!
Gelukkig is er voldoende tijd even uit te buiken en te relaxen voordat het programma verder gaat.




Het voorlaatste onderdeel van de dag is het maken van een tocht op de olifanten. Huub wilde eerst niet op een olifant, vond het echt veeeel te eng. Maar na de lunch komt een mahut aanzetten met de grootste olifant van het park die sterk genoeg is om 3 mensen te vervoeren. Enigszins angstig laat hij zich overhalen en wordt door de mahut voor Angelique en mij op de olifant gezet. Het duurt pakweg 20 seconden en dan vindt hij het prachtig. Enthousiast volgen de Thaise commando's elkaar op en we lopen -onder begeleiding- een pad de heuvel op. Na 20 minuten wordt even gepauzeerd, wellicht niet zozeer voor de olifanten maar meer voor ons en dan volgen nog 20 minuten heuvelaf naar de poel toe.




Daar wordt de dag ook afgesloten, de olifanten lopen het water in en wij krijgen een emmer en borstel om ze nat te gooien en te borstelen. Geinig... Huub blijft maar halve emmers over de olifant gooien, maar borstelen ho maar. Af en toe dreigt de olifant zich om te draaien en dan moet je oppassen, als je een pootje krijgt van de olifant kan het heel vervelend aflopen.

We kletsen nog even na met wat mensen uit de groep en van het park, nemen een douche (ja, je wordt er niet schoner op) en worden rond 3 uur opgehaald door Barry van de home stay.

Terug in Mae Taeng rusten we even wat in de bungalow, behalve Huub want die gaat bij de deur wachten tot de schoolbus van het meisje terug komt. Wat nog 3 kwartier duurt...


Leuk, een Thaise schoondochter!


Met eten, schrijven, bloggen, kletsen, thee drinken komt een eind aan deze welbestede dag!

6 opmerkingen:

  1. Hoi Angelique, Marc en Huub,

    Leuk om jullie blog te lezen! Fijn dat alles goed gaat. Geniet ervan samen.
    Groetjes uit de koude Vingerhoed

    Susanne, en Jeroen en Donna en Roel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is jullie Huub niet nog wat jong om zo achter vreemd vrouwvolk aan te lopen?? gr B-NL

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha B, als ze zo leert koken als haar oma dan zie ik geen probleem :)

      Verwijderen
  3. Volgens mij hebben jullie toch liever een fietsstuur vast dan een paar Olifanten-oren. Ziet er allemaal goed uit daar trouwens! Have Fun. Gr.Fam.PV uit Steen en niet ouw broer ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Super, erg leuk, nu vind Huub het vast geweldig om op olifanten te rijden!
    Erg leuke foto's en de hangmat ziet er ook niet slecht uit!

    Olifanten zijn Fae's lievelingsdieren, in welk land we ook reizen ze wil altijd (indien ze er leven) op een olifant rijden, wat zijn ze sterk en wijs!!!

    Op school hebben we net kertsmarkt gehad, de hele school was versierd en juf Susan had in de sportschool een boom met de zelfgemaakte kerstballen voor de kinderen.
    Erg sfeervol.
    Groetjes van Fae

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een prachtige beesten. Zorg wel dat je bij een betrouwbaar adres gaat olifanten rijden. Je hebt ook veel bedrijfjes welke niet het beste voor hebben met die magnifieke dieren.

    BeantwoordenVerwijderen