maandag 17 december 2012

Chiang Dao – Chiang Dao Hill Resort (15-12-2012)


Tijdens het ontbijt vanochtend kwam Angelique opeens met het voorstel om vandaag een omweg te maken langs de verschillende dorpjes waar nog traditionele 'hill tribes' (bergstammen) wonen, in dit geval de Akha, Lisu en Karen. We hadden hier en daar al gelezen dat 15km ten oosten van Chiang Dao deze dorpjes zouden liggen, maar nog niet in onze plannen opgenomen. Vanaf nu dus wel.

Rond half 10 fietsen we weg bij Malee's en dalen af naar Chiang Dao waar we de rivier oversteken en volgen de langzaam klimmende weg die de heuvels invoert. Ja, je zou het bijna vergeten, maar bergstammen heten niet zo omdat ze op de vlakte wonen, we moeten dus behoorlijk aan de bak.


Mooi pad tussen de bananenplantages


Het uitzicht op de ons omringende heuvels en de bananenplantages vergoedt echter veel, en sneller dan we gedacht hadden staan we in het eerste dorpje. In eerste instantie niet spectaculair, maar zodra we de fiets ergens neer hebben gezet komen er kinderen op ons af met allerlei snuisterijen die we moeten kopen. We scoren een armbandje voor Huub en maken een ommetje door het dorpje. Allemaal houten en bamboe huisjes, beneden is opslag of stal en boven wordt geleefd. Zo te zien is vrijwel iedereen bezig in de agrarische sector. Overal hangen bananen, liggen pinda's te drogen, er wordt maïs gedorst en we zien wat varkens/koeien rondscharrelen.




Na een tijdje komen we terug bij de fietsen en rijden naar het volgende dorp. Hier staan echter veel stenen huizen en lijkt de vooruitgang te zijn neergedaald zodat we hier maar verdergaan. In het laatste dorpje treffen weer dezelfde omstandigheden als in het eerste, en ook een ouder echtpaar in traditionele kledij. De man spreekt een paar woorden Engels en legt uit dat er tegenwoordig niet veel toeristen meer deze kant op komen, te weinig authentieke kleding te zien waardoor mensen liever een andere bestemming kiezen. Leuk gesprekje, toch even contact gelegd met een paar originele bewoners.



We bevinden ons nu aan het eind van de weg, keren de fietsen en dalen 15km terug naar Chiang Dao waar we lunchen met de gebruikelijke 'fried rice' en cola. Al 35km gefietst en nog steeds op de plek van vertrek...

Ons oorspronkelijk geplande eindbestemming gaan we dus niet halen, we zien wel hoe ver we nu komen. Verdwalen wordt in ieder geval lastig, we volgen de 107 die rond Chiang Dao iets drukker is. Een kilometer of 10 verder keert de rust gelukkig terug.

Het is ons wel duidelijk dat we nog een heuvel over moeten want we klimmen van ongeveer 400m naar ruim 600m. Gelukkig niet al te steil, maar lang genoeg om het echt zwaar te maken. Bovendien is het de warmste dag (30 graden in de schaduw) tot nu toe. Haast hebben we echter niet en na een paar pauzes stuiten we rond 4 uur op iets met de naam 'Chiang Dao Hill Resort' wat precies op een mooi moment komt. 65Km vinden we meer dan voldoende en dus nemen hier een kamer in een bungalow. Die bungalow heeft nog 3 kamers, maar er duikt verder niemand op dus hebben we een privé verblijf.

's Avonds als we zitten te eten duikt er een Nederlandse vrouw op die alleen door Thailand reist op een scootertje. Komt bij ons aan tafel zitten en de tijd vliegt om; Huub wil nog even aan de mevrouw laten zien hoe goed hij kan schommelen zodat hij het weer voor elkaar krijgt om veel te laat in zijn bed te liggen :)

We sluiten de dag af op de veranda, zonder wifi, maar mét verlichting. Het verslag wordt ongetwijfeld later wel gepost.



En jawel, 2 dagen later in Thaton doet het internet het weer..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten