vrijdag 28 december 2012

Chiang Khong – Pha Tang (25-12-2012)

De dag begint hetzelfde als die van gisteren, rond kwart voor 6 begint een omroeper uit Laos met het uitkramen van nieuwsberichten, reclame, volkslied, propaganda, het kan van alles zijn maar het is vooral hard en ongewenst. Om kwart voor 7 stopt het lawaai, maar dan is het kwaad al geschied en zijn we wakker, en zie Huub maar eens terug in slaap te krijgen als ie wakker is. No way!

Rond 8 uur naar een ontbijttentje voor de dagelijkse portie toast met ei en jam. Nog wat tassen inpakken en afscheid nemen van de aardige dame van ons guesthouse. In een uiterste poging Huub een knuffel te geven grijpt ze hem vast maar daar is ie niet van gediend. Sowieso heeft hij het niet zo op alle Thaise aandacht, op deze benadering al helemaal niet.




Planning voor vandaag is een etappe van 40km tot een hotel in een klein dorpje. De eerste 20 kilometers voeren weer prachtig langs de Mekong en gaan lichtjes op en neer. Heel mooie uitzichten, we stoppen dan ook verschillende keren voor een fotomomentje of gewoon even genieten van wat we zien. In een wat groter dorp ontdekt Huub een speeltuin met fitness apparaten en wil overal eens aan hangen of naar kijken. Blijkbaar probeert men de ouderen fitter te krijgen door naast de speeltuin voor de kinderen wat apparaten neer te zetten.




Naast de speeltuin bevindt zich een eettentje waar we een goede Pad Thai naar binnen werken. Alleen zijn de porties nogal klein dus laten we nog wat extra aanrukken. Pad Thai hebben ze eigenlijk overal en bestaat uit gebakken noedels, groenten en ei. Er kan ook vlees in, maar dat slaan we maar af. En natuurlijk een limoentje erbij om erover uit te knijpen.

Na 40km komen we in het dorp met het hotel, maar dit blijkt nu een dorp te zijn zónder hotel. Wat nu...? Eigenlijk is de enige optie nog 18km verder fietsen tot in Pha Tang, waar diverse guesthouses zijn. Die 18km is het probleem niet, wel dat in de laatste 10km ongeveer 1000m geklommen moet worden aangezien het dorpje op 1375m hoogte ligt. Dit trekken we niet, geen beginnen aan met bepakte fietsen en tandem.




Oplossing is simpel, we fietsen tot het punt waar het niet meer gaat en liften naar boven. Fietsen in een busje en we knetteren omhoog. Regelmatig moet het gevaarte terug naar de eerste versnelling, ongelofelijk steil deze weg. Gemiddeld is hij bijna 10%, maar als je ziet dat er vlakke stukken in zitten dan mag je aannemen dat het hier en daar echt boven de 20% gaat.

Zo arriveren we rond 4 uur boven in het dorpje waar we ons intrek nemen in een ongezellig guesthouse; je bent moe en je moet wat! Wel een goede douche en een prima Chinees restaurantje vlakbij. En zodra de chagrijnige eigenaresse uit beeld is valt het eigenlijk allemaal erg mee. Wel koud op deze hoogte!




Het eten smaakt prima, we stoppen Huub op tijd in zijn bed en nemen nog wat koffie, thee en leesvoer tot ons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten