vrijdag 28 december 2012

Phu Chi Fa – Lazy Moon (27-12-2012)


Voor de eerste keer in Thailand krijgen we rijstsoep als ontbijt. Oftewel, een pan gekookte rijst die met kookvocht en al wordt opgediend. Zo ziet het er eigenlijk uit, gelukkig wordt het geserveerd met een groente omelet zodat het samen met een scheut maggi toch wel een aardige hap oplevert. Huub krijgt van een paar Thaise dames wat sneetjes witbrood en samen met een overgebleven kuipje pindakaas is hij daar erg gelukkig mee.




Ons oorspronkelijke plan hier 2 nachten te blijven hebben we aangepast, 1 nacht is ook wel genoeg. We willen de Phu Chi Fa beklimmen en dat is niet heel ver meer, zodat we 1 dag eerder zullen arriveren bij de Lazy Moon homestay waar we minimaal 4 nachten willen doorbrengen. Geeft ook iets meer tijd om het wielprobleem op te lossen.

We pakken een rugzakje en wat water en beginnen aan de zeer steile klim naar het viewpoint op de top van de berg. Eerst nog asfalt, maar later een leuk onverhard pad. Enkele reis is ruim 2km en dat is ook voor Huub goed te doen, zeker met de onderbreking op de top.
Er was ons aangeboden mee te rijden om 5u 's ochtends om de zonsopkomst te zien, volgens de mannen zou ik wel wakker worden van de pickups en dan kon ik aansluiten. Helaas heb ik niets gehoord, geen zonsopkomst dus.




Het uitzicht op de top is de moeite waard. Naar het oosten, over Laos, lijkt het een deken van wolken waar bergpunten uitsteken. De andere kant op kijken we mooi de vallei in met op de achtergrond een volgende bergketen. Op de top zijn best veel mensen, zo te zien vooral Thai. Onder hen een gezin wat de kleine kindjes uitgedost heeft in traditionele Thaise kleding, hopend dat toeristen er voor geld een foto van willen maken. Dubieuze praktijkjes, aan de andere kant willen de mensen ook wel iets verdienen natuurlijk, moeilijk dilemma.




Na terugkomst bij het huisje pakken we de rest van de zooi in en gaan op zoek naar een lift voor de eerste 10 kilometers. Hierin zit een stuk van 6 kilometer waarin meer dan 600m wordt afgedaald. Erg riskante afdaling, zeker met een tandem en met mijn slechte voorwiel helemaal geen goed idee.
We vinden verrassend snel een Engelssprekende Thai die iemand regelt die ons wel beneden op de kruising af wil zetten. Huub en ik, samen met de fietsen, in de bak en zo stuiven we naar beneden.
Door een misverstand rijdt de chauffeur ons veel verder naar de eindbestemming, en uiteindelijk staan we er voor de deur zonder een meter te hebben gefietst vandaag. Nou ja, er zijn ergere dingen.




In de Lazy Moon is de eigenaar net even weg, maar verschijnt al gauw en heet ons enthousiast welkom. Vlak na ons arriveert een Nederlands stel met 2 kinderen (3 en 1,5 jaar oud) en met z'n allen krijgen we lunch. Toast met zoet beleg voor de kinderen, noedelsoep voor de rest.

De rest van de middag kletsen we wat met de Nederlanders, kijken hoe de kinderen spelen, lezen en maken een praatje met Yui, zoals de eigenaar blijkt te heten.

Rond half 7 komt een heerlijke Thaise maaltijd op tafel die wordt afgesloten met een paar borden papaja. Smaakt voortreffelijk!

Na het eten Huub in bed en nog wat lezen/schrijven/thee drinken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten